Mięso w diecie
Dieta obniżająca stężenie cholesterolu jest często zalecana u osób z wysokim poziomem cholesterolu lub problemami z sercem. Lekarz może skierować cię na dietę obniżającą poziom lipidów, aby zmniejszyć ryzyko zawału serca, udaru mózgu i innych problemów zdrowotnych związanych z wysokim poziomem cholesterolu. Dieta obniżająca poziom lipidów często koncentruje się na jedzeniu więcej warzyw, owoców i ziaren oraz zdrowych źródeł białka. Będąc na diecie obniżającej poziom cholesterolu nie oznacza, to jednak że w ogóle nie można jeść mięsa. W rzeczywistości, z odpowiednimi strategiami można włączyć mięso w posiłkach i nadal utrzymywać dietę obniżającą poziom lipidów.
Kupuj chude kawałki mięsa. Kiedy kupujesz mięso, wybierz chude kawałki mięsa, aby zmniejszyć nasycony tłuszcz w każdej porcji. Poszukaj kawałków mięsa, które mają minimalny widoczny tłuszcz w sklepie spożywczym lub w lokalnym sklepie rzeźniczym. Wybieraj kawałki wołowiny jak polędwica lub polędwiczki. Skorzystaj z chudego kawałka wieprzowiny, jak polędwica polna lub chleb z polędwic. Mają chude kawałki mięsa jagnięcego, które pochodzą z nóg, ramienia i bioder. Poszukaj kawałków kurczaka, jak piersi lub uda, które są bez skóry, ponieważ będą mniej tłuste i zdrowsze.
Rzeźnik w sklepie spożywczym lub sklep z mięsem powinien być w stanie powiedzieć, które kawałki mięsa są chudsze niż inne.
Bardzo interesujący artykuł. Wiele osób myśli że skoro jest na diecie to nie może jeść mięsa.